شماره خبر : 45560
منتشر شده در مورخ : ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
ساعت : 9:4
وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با شبکه راشا تودی بیان کرد: اعلام آمادگی ایران برای توسعه نشست‌های سه‌جانبه با چین و روسیه

وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با شبکه راشا تودی بیان کرد: اعلام آمادگی ایران برای توسعه نشست‌های سه‌جانبه با چین و روسیه

 

وزیر امور خارجه با اشاره به برگزاری نشست‌های سه‌جانبه ایران، چین و روسیه درباره موضوع هسته‌ای کشورمان طی ماه‌های اخیر، آمادگی تهران را برای گسترش موضوعات در دستور کار این گفت‌وگوهای سه‌جانبه اعلام کرد.

به گزارش شامگاه یکشنبه ایرنا، عباس عراقچی این سخنان را در گفت و گو با شبکه تلویزیونی راشاتودی و در پاسخ به پرسش مجری این شبکه بیان کرد که اعلام نظر وزیر امور خارجه ایران درباره همکاری سه‌جانبه روسیه، ایران و چین در برابر چالش‌های بین‌المللی را جویا شده بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ اظهار داشت: همکاری ایران، چین و روسیه ضرورتی در شرایط فعلی دنیا هست.

وی یادآور شد: مدتی است که گفتگوهای سه جانبه بین ایران، روسیه و چین را درباره موضوع هسته‌ای ایران شروع کرده‌ایم و چند جلسه برگزار کردیم؛ آمادگی داریم که این گفتگوها را ادامه دهیم.
عراقچی همچنین اظهار داشت: آمادگی داریم که این گفتگوها را به موضوعات دیگر هم گسترش دهیم.
وی تأکید کرد: ایران، چین و روسیه، در یک حرکت هماهنگ، می‌توانند گام‌های موثری را در راستای صلح و امنیت بین‌الملل بردارند و ما در این جهت جدی هستیم.

به گزارش ایرنا، پیش از این، روز جمعه ۱۴ مارس ۲۰۲۵ برابر با ۲۴ اسفند ۱۴۰۳، نشستی با حضور معاونان وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه درباره موضوع هسته ای در پکن برگزار شد؛ نشستی  که با توافق طرفین برای یافتن "راه حل‌های مذاکره پایدار" همراه بود؛ راه‌حل‌هایی که پیش‌داوری‌ها و سوءتفاهمات غرب علیه برنامه هسته ای ایران را از بین ببرد و در همین حال، حق مشروع تهران برای استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی ناشی از مشارکت این کشور در معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را در نظر گیرد.
پس از آن، نمایندگان روسیه و چین در مقر سازمان‌های بین‌المللی در وین ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ با «کاظم غریب‌آبادی» معاون وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و در ادامه نشست سه‌جانبه پکن، درباره مواضع مشترک سه کشور پیرامون پرونده هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند.
پس از آن، نشست سه‌جانبه کارشناسان ایران،‌ روسیه و چین ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ در مسکو  برگزار شد. به گفته آندری رودنکو معاون وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه، در این نشست کشورها سناریوهای احتمالی پس از پایان برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را مورد بررسی قرار دادند.
ابراز امیدواری به امضای معاهده صلح بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان

خبرنگار راشاتودی همچنین از عراقچی پرسید:‌ در دیدارتان از روسیه و مذاکرات با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه این کشور، آیا درباره تازه‌ترین تحولات قفقاز صحبت کردید و اینکه روسیه و ایران چگونه در قفقاز جنوبی می‌توانند مفید باشند؟
عراقچی در پاسخ گفت: بله، در این خصوص هم صحبت کردیم، به ویژه با آقای لاوروف صحبت مفصلی در این موضوع داشتیم.
وی تصریح کرد: سیاست‌های ایران و روسیه در منطقه قفقاز، هماهنگ هست؛ ما در مشورت‌های دائم با همدیگر هستیم؛ از گذشته اجلاس‌های مشترک با حضور کشورهای منطقه داشتیم و اخیراً، ابتکاری را تحت عنوان سه به اضافه سه شروع کردیم که دربرگیرنده سه کشور آذربایجان، گرجستان و ارمنستان به اضافه سه کشور ایران، ترکیه و روسیه است.
وزیر امور خارجه گفت: جلسات این مکانیسم، تشکیل شده، البته دوستان ما در گرجستان، هنوز تردیدهایی دارند، امیدوار هستم در جلسات آینده، این تردیدها هم برطرف شود.
عراقچی خاطرنشان کرد: این موضع مشترک ایران و روسیه است که ما فکر می‌کنیم مسائل این منطقه، فقط با حضور کشورهای منطقه، می‌تواند حل و فصل شود و حضور نیروهای خارجی، هیچ کمکی به امنیت در این منطقه نخواهد کرد؛ بلکه مضر خواهد بود.
وزیر امور خارجه گفت:‌ بنابراین ما فکر می‌کنیم در چارچوب سه به سه و در چارچوب مشورت‌های دوجانبه، مسائل کشورهای منطقه قفقاز، قابل حل شدن است.
وی ادامه داد: هر دو کشور ایران و روسیه، خوشحال هستیم که بین ارمنستان و آذربایجان، یک توافق صلح آماده شده و امیدواریم که زودتر امضا شود.
عراقچی تأکید کرد: ما از این معاهده، پشتیبانی می‌کنیم و فکر می‌کنیم که با امضا این معاهده، منطقه وارد مرحله جدیدتری خواهد شد و ارتباطات و همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و ...شکل بهتری به خودش خواهد دید.

روابط روسیه و ایران هیچ‌گاه اینقدر نزدیک نبوده است
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگر مجری روس درباره چشم‌انداز مناسبات روسیه و ایران نیز گفت:‌ هیچ گاه مناسبات تهران و مسکو اینقدر به هم نزدیک نبوده و اینقدر مستحکم نبوده است.
وی افزود: دو کشور اکنون دارای یک معاهده جامع مشارکت راهبردی هستند که سطح روابط ما را به سطح راهبردی ارتقا می‌دهد.
عراقچی گفت: پروژه‌های بزرگ اقتصادی میان ما جریان دارد، میزان تجارت ما، افزایش بسیار فوق العاده‌ای پیدا کرده، هر دو کشور تحت تحریم هستیم؛ اما تحریم‌ها، هیچ مانع عمده‌ای برای همکاری‌های اقتصادی ما، ایجاد نکرده است.
وی یادآور شد: ما همکاری‌های اقتصادی خودمان را با توجه به تحریم‌ها طراحی کردیم و لذا منتظر رفع تحریم‌ها نیستیم، بلکه در همین شرایط، روابط خودمان را داریم گسترش می‌دهیم.
وزیر امور خارجه گفت: به لحاظ سیاسی مشورت‌های بین ما، بسیار نزدیک است، ما در بسیاری از موضوعات بین‌المللی، مواضع بسیار یکسان و نزدیک به هم داریم، نمی‌خواهم بگویم هیچ اختلافی بین ما نیست. چرا در بعضی موارد اختلاف نظر هست؛ اما در غالب موارد ما با هم مواضع نزدیکی داریم و از همه مهمتر با هم در تبادل نظر، مشورت و رایزنی مستمر هستیم و مواضع خودمان را هماهنگ می‌کنیم.
عراقچی گفت: سفر من به مسکو، یک روز قبل از دور دوم مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا، نشان‌دهنده جدیت ما در روابطمان با روسیه هست. ما دوستان خودمان را در زمان سختی، فراموش نمی‌کنیم؛ در شرایط سختی در کنار دوستانمان هم بودیم و الان هم طبیعی هست که مواضع خودمان را با همدیگر هماهنگ می‌کنیم.

پیش‌بینی اجرایی شدن معاهده جامع راهبردی طی روزهای آینده
مجری این شبکه در ادامه با اشاره به تصویب معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه در مجالس دوما و شورای فدراسیون، درباره زمان تصویب آن در مجلس شورای اسلامی سؤال کرد.
وزیر امور خارجه در پاسخ گفت:‌ مجلس ایران هم طی روزهای آینده این معاهده را تصویب خواهد کرد و فکر می‌کنم ظرف هفته‌های آینده، این معاهده اجرایی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد:‌ این معاهده چشم‌انداز درازمدتی را به روابط ایران و روسیه می‌دهد. همکاری‌هایی که بین دو کشور وجود دارد، قبل از این معاهده شروع شده و ما الان در شرایط بسیار خوبی به سر می‌بریم، ولی این معاهده هم پایه‌های قوی‌تری برای روابط ایجاد می‌کند و هم اینکه چون دوره توافق بیست ساله هست و قابل تمدید هم هست، چشم‌انداز درازمدتی را ایجاد می‌کند.
وی ادامه داد: معاهده جامع راهبردی به بقیه دنیا هم این پیام را هم می دهد که ایران و روسیه به دنبال همکاری‌های درازمدت هستند و مسائل مقطعی نمی‌تواند این رابطه را دچار خدشه کند؛ بنابراین معتقدم با اجرایی شدن این معاهده، مسیر همکاری‌های ما قویتر و سریعتر جلو خواهد رفت.

نقش روسیه در توافق درباره موضوع هسته‌ای
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره ظرفیت‌های فراروی مسکو در کمک به حل و فصل موضوع هسته‌ای ایران نیز گفت:‌ روسیه برای کمک به حل و فصل مسالمت‌آمیز این موضوع و استفاده از دیپلماسی همواره پیشقدم بوده، همواره ایده‌های خوبی را معرفی کرده و در جریان مذاکرات گذشته که ما داشتیم و منتهی شد به برجام، روسیه یکی از شرکای این مذاکره بود و در طول مذاکرات هم با راهنمایی‌ها و پیشنهادات خودشان خیلی جاها راهگشا بودند و کمک کردند که ما به یک توافقی برسیم که البته آمریکا بعدا از آن خارج شد.
وی ادامه داد: ما فکر می‌کنیم روسیه بتواند کماکان به این نقش خودش ادامه دهد؛ امروز هم در صحبت‌های روز جمعه من با آقای لاوروف و ملاقات روز پنجشنبه با آقای پوتین رئیس‌جمهور روسیه، همین نکته مورد بحث قرار گرفت که چگونه روسیه با توجه به تجربه‌ای که در این زمینه دارد، می‌تواند در ادامه راه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا، برای رسیدن سریعتر به یک راه حل عادلانه و توافق عادلانه کمک کند.
عراقچی گفت: ما فکر می‌کنیم که آن دانش دوستان ما در روسیه، نسبت به موضوع هسته‌ای و همچنین حضور آنها در شورای امنیت و روابط خوب ایران و روسیه، عواملی هستند که کمک می‌کنند، روسیه نقش سازنده خودش را در این داستان ایفا کند.

عزت‌، حیثیت و منافع خود را به خاطر فشارهای دیگران زیرپا نخواهیم گذاشت
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره مواضع دولت ترامپ در قبال ایران گفت:  ما در گذشته ثابت کردیم که به زبان زور، فشار و تهدید پاسخ نمی‌دهیم و در مقابل تهدیدها و فشارها مقاومت می‌کنیم. شاید یکبار دیگر آمریکایی‌ها خواستند عزم و اراده ما را امتحان کنند. فکر می‌کنم نتیجه امتحان خودشان را دیدند.
وی خاطرنشان کرد:  در دولت جدید آمریکا، سیاست حداکثری اعمال شد، تهدیدهای نظامی شکل جدیدی به خودش گرفت؛ حتی آرایش نظامی در اطراف ما توسط نیروهای مسلح آمریکایی صورت گرفت؛ اما جمهوری اسلامی ایران از هیچ یک از مواضع عادلانه و منصفانه خودش کوتاه نیامد.
عراقچی گفت: ما عزت، حیثیت و منافع خودمان را به خاطر فشارها و تهدیدات دیگران، زیر پا نخواهیم گذاشت. من تصور نمی‌کنم که تهدیدات نظامی، به مرحله عملی شدن برسد. چرا؟ چرا که فکر می‌کنم، دنیا ما را شناخته، آمریکایی‌ها هم ایران را شناختند که ما خوب بلدیم از خودمان دفاع کنیم.
وی ادامه داد: برای ما راه دیپلماسی باز است، اما برای راه‌های دیگر هم آمادگی داریم و اگر به شرایط سخت منجر شود، ما راه دفاع کردن از خودمان را خیلی خوب بلد هستیم؛ بنابراین من تصور نمی‌کنم که انگیزه‌ای برای عملی کردن تهدیدات وجود داشته باشد.

اسرائیل فکر حمله به ایران را نخواهد کرد
مجری شبکه راشاتودی در ادامه از عراقچی پرسید که همزمان با آغاز روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، آیا ممکن مقامات اسرائیلی تهدیدهای خود در زمینه بمباران ایران بدون حمایت آمریکا را عملی کنند؟
وزیر امور خارجه در پاسخ گفت: اسرائیل هیچ وقت قادر به این کار نیست، نه در گذشته و نه اکنون و نه آینده. حتی با وجود کمک و حمایت آمریکا هم قادر به عملیات نظامی نیستند.
عراقچی گفت: ما حتی در مقابل آمریکا قادر هستیم که از خودمان دفاع کنیم و آمریکایی‌ها هم می‌دانند که چگونه قادر هستیم. رژیم اسرائیل هم می‌داند که توانایی‌های ما برای دفاع از خودمان چگونه است و قدرت واکنش ما به هر حمله‌ای چگونه است. بنابراین نه تنها، اسرائیل چنین فکری را نخواهد کرد و چنین امکانی را نخواهد داشت؛ فکر می‌کنم آمریکا نیز وارد چنین ریسک خطرناکی نخواهد شد.

عجله‌ای برای ارتباط با دولت فعلی سوریه نداریم
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره همکاری‌های ایران و روسیه در سوریه و چشم‌انداز این همکاری‌ها با توجه به تحولات اخیر نیز گفت:‌ در خصوص سوریه، ما همیشه مشورت‌های نزدیکی داشتیم، من به طور مفصل با جناب آقای پوتین رئیس‌جمهور روسیه و آقای لاوروف وزیر امور خارجه این کشور صحبت کردم.
وی ادامه داد: تحولات سوریه، شکل نگران‌کننده‌ای را به خودش گرفته است. متاسفانه هم اشغال سرزمین‌های سوریه توسط رژیم اسرائیل ادامه دارد و بیشتر هم شده، میزان اراضی که اسرائیل در همین مدت اخیر اشغال کرده، به لحاظ سرزمینی، حتی بزرگتر از غزه هست و این بسیار نگران کننده است.
وزیر امور خارجه گفت: اختلافات و درگیری‌ها در قسمت های مختلف سوریه ادامه دارد. اختلافات بین کشورهای منطقه در خصوص سوریه هم وجود دارد، برای جمهوری اسلامی ایران و مطمئناً برای روسیه، صلح و آرامش، حفظ وحدت سرزمینی و حفظ تمامیت ارضی سوریه، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هست و این اهمیت برای ثبات و صلح در منطقه، بسیار ضروری است.
عراقچی گفت: ما با دولت فعلی سوریه، تعاملات و ارتباطاتی نداریم، عجله‌ای هم برای اینکار نداریم و در گذشته به اندازه کافی ما در سوریه با دولت وقت، همکاری و حضور داشتیم که بدانیم چگونه می‌توان به صلح در سوریه کمک کرد؛ اما این منوط به خواست دولت سوریه است.
وی ادامه داد: ما به مشورت‌های خودمان با دولت‌های منطقه ادامه می‌دهیم. با دولت سوریه نه مخالفت می‌کنیم و نه اقدامی علیه این دولت انجام می‌دهیم. منتظر هستیم تا آنها بتوانند کار خودشان را برای برقراری امنیت، آرامش، شکوفایی اقتصاد و ایجاد یک حکومت قانونی و فراگیر از همه اقوام در سوریه به سرانجام برسانند و هر گاه از ما کمک خواسته شود، این کار را انجام خواهیم داد.

این مصاحبه بعدازظهر جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ و در ساعات پایانی سفر دو روزه وزیر امور خارجه به مسکو انجام شده است. 
عباس عراقچی قبل از ترک مسکو به مقصد تهران، ضمن ارزیابی مثبت مذاکرات خود با رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه روسیه گفت: هفته آینده برای رایزنی با مقامات چین به پکن سفر می‌کنم.

برچسب ها : روسیه سید عباس عراقچی چین ایران