
سعدی؛ سفیر فرهنگ فطرت پذیر ایرانی- اسلامی در جهان!
زبان و ادب فارسی نماد فرهنگ غنی ایرانی، میراث بزرگ نسلها و رمز هویت ملّی ماست. و از آنجا که توجّه به آثار و اندیشه بزرگان عرصه زبان و ادب فارسی، بازشناسی این فرهنگ غنی را به دنبال دارد لذا روزهائی از سال به بزرگداشت و شناخت بزرگان این عرصه اختصاص یافته است.
اوّل اردیبشت ماه بنا به پشنهاد مرکز سعدی شناسی، روز سعدی نامگذاری شده است و از سال 1376 تا کنون همه ساله در برخی شهرهای ایران و کشورهای جهان مراسم بزرگداشت سعدی برگزار می شود تا با معرّفی و شناخت بیشتر این شاعر بزرگ که یکی از پایه های بنای استوار زبان و ادب فارسی است، عظمت پدیدآورندگان این بنا و ضرورت حفظ و نگهداری و توسعه آن باز شناخته شود.اگرچه قبل از سعدی شاعران و ادیبان زیادی در تاریخ ایران درخشیدند اما نظم و نثر سعدی به دلیل ویژگیهای خاصی چون سادگی و فطرت پذیری و مانند آن چنان مورد توجه عارف و عامی قرار گرفت که نهتنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای صاحب فرهنگ جهان، جایگاهی ارزشمند یافته است و به عنوان یکی از نشانه های تعالی فرهنگ و تمدّن ایرانی در دیگر کشورها شناخته می شود.
سعدی در دورانی چشم به جهان گشود که براثر هجوم ویرانگر مغولان به ایران و از بین رفتن بسیاری از مراکز بزرگ سیاسی و فرهنگی، فقر و ناامیدی بر جامعه حاکم و هویّت ملّی و فرهنگی مردم خدشه دار شده بود. امّا او با تکیه بر یافته ها و دستاوردهای خود و خلق آثاری ماندگار، توانست به احیاء مجدّد فرهنگ و ادب فارسی و بازسازی هویّت هموطنانش موفّق گردد.
این شاعر بلند آوازه که خود از خاندانی دانشمند و ادب پرور بود، پس از کسب علم از بزرگان روزگار خود و رسیدن به کمال دانش عصر، سفری دور و دراز را به کشورهای اسلامی و غیراسلامی آغاز کرد و پس از آشنایی با فرهنگهای مختلف و کسب تجارب ارزشمند، قلم به دست گرفت تا دیگران را از علم و تجربه خود بهرهمند سازد.
او که بهدلیل باور عمیق و احاطه وسیع دینی، در آثار خود، از مضامین فطرتپسند قرآنی و روائی، بسیار استفاده کرده است، با پرداختن به مباحث و مسایل اخلاقی همچون عدل، احسان، عشق، تواضع، قناعت، شکر، توبه و مانند آن، و گنجاندن تجارب خود در قالبهای بسیار زیبا و جذّاب و ابتکاری، توانسته است مخاطبین فراوانی را به خود جذب کند، بهطوریکه آثار این شاعر و ادیب توانا، علاوه بر فارسی زبانان، همانطور که گفته شد مورد توجّه دانشمندان سایر کشورهای جهان نیز قرار گرفته و از این طریق، موجب انتقال پیامهای اخلاقی و انساندوستانهِ فرهنگ ایرانی به سراسر جهان شده است.
نفوذ سعدی در فرهنگ جهانی به گونه ایست که در آغاز قرن بیست و یکم کتاب گلستان او به عنوان یکی از اثار برگزیده فرهنگ بشری معرفی گردید، و وقتی قرار میشود مضمونی متناسب با رسالتی که برای سازمان ملل متحد فرض شده است بر سر در این سازمان نوشته شود، در بین همه آثار اندیشمندان جهان، شعر سعدی برای این منظور انتخاب میشود.
بزرگداشت سعدی بزرگداشت روح و فرهنگ ایرانی است، فرهنگی که از سرچشمه فطرتپذیر اسلام ناب سیراب میشود و پیامآور صلح و اخلاق است. معرفی آثار این شاعر بزرگ که آمیزهای از معارف اسلامی، فرهنگ ایرانی و جهان روزگار اوست و با تاکید بر کرامات و ارزشهای انسانی نگاشته شده است بجهت جادبه فطری که دارد هم می تواند به آشنائی بیشتر نسل جوان با ارزشهای دینی و اخلاقی کمک کند و هم به اشاعه جهانی اندیشه نجاتبخش اسلامی-ایرانی منجر گردد.
موسوی زاده
برچسب ها : ایرانی- اسلامی فرهنگ هویت ملّی
- راوی گفت: نمایندگان سهم کامل خوزستان از محل 3 درصد فروش نفت را مطالبه کنند
- راوی گفت: <گرد و خاک> نمایندگان در مجلس مقطعی نباشد تا به جایی برسد!
- راوی گفت: 18 نماینده استان و مدیریت بحران کشور تا کی می خواهند، به زیرخاک رفتن خوزستان بی تفاوت باشند؟
- راوی گفت: نرخ بالای بیکاری درخوزستان با وجود اینهمه صنعت، ثروت و فرصت ها، باعث شرمندگی مسببان آن است
- راوی گفت: نمایندگان سهم کامل خوزستان از محل 3 درصد فروش نفت را مطالبه کنند
- راوی گفت: <گرد و خاک> نمایندگان در مجلس مقطعی نباشد تا به جایی برسد!
- راوی گفت: 18 نماینده استان و مدیریت بحران کشور تا کی می خواهند، به زیرخاک رفتن خوزستان بی تفاوت باشند؟
- راوی گفت: نرخ بالای بیکاری درخوزستان با وجود اینهمه صنعت، ثروت و فرصت ها، باعث شرمندگی مسببان آن است