
به تماشای تاریخ برویم!
مازندران هرچند که به طبیعت زیبا و سحرانگیزش شهرت دارد اما موزههای این خطه در کنار موقعیت های ممتاز همسایگی با دریا و جنگل جاذبه ای دیگری است که مسافران و گردشگران در همه ایام به ویژه در اواخر اردیبهشت برای تماشای تاریخ به این دیار سرسبز سفر می کنند.
به گزارش ایرنا، هفته پاسداشت میراث فرهنگی در کشور و استان مازندران هرساله از ۲۸ اردیبهشت همزمان با روز جهانی موزه آغاز می شود و به همین بهانه باید به این یقین رسید که روایت بخشهای مهمی از تاریخ و فرهنگ و تمدن هر سرزمین در ویترین موزهها انجام میشود؛ بر همین اساس نیز موزهها در هر شهر و کشوری یکی از جاذبههای اصلی برای مسافران و گردشگران به شمار میآیند.
مازندران با برخورداری از فرهنگ، طبیعت و تاریخ غنیاش یک بسته جذاب برای گردشگران ایجاد کرده که چند دهه است سفرهاش برای سفرهای مسافران را رنگارنگ میکند. البته بخش مهمی از این سفرها به دلیل جذابیت بالای طبیعت این استان معطوف به عرصههای طبیعی میشود.
به همین دلیل هم آثار تاریخی این استان کمتر از جاذبههای طبیعی بازدیدکننده دارند. در حالی که بناهای تاریخی و موزههای مازندران نیز از جذابیت زیادی برخوردار هستند. از کاخها و عمارتها و مسجدها و خانههای تاریخی و ساختمانهای اداری مربوط به دورههای قاجار و پهلوی گرفته تا قلعهها و برجها و بقعههای متعددی که در سراسر این استان وجود دارد، میتوان ظرفیتهای این استان برای گردشگری در بستر تاریخ را دریافت.
در این بین اما موزهها را میتوان عصاره جاذبههای تاریخی این استان دانست. جاذبههایی که علاوه بر روایت تاریخ، در زمینه طبیعت و حیات وحش و فرهنگ مازندران هم حرفهایی برای گفتن دارند. در این نوشتار به بهانه حضور میلیونی مسافران در مازندران، تعدادی از موزههای استان معرفی شدهاند.
موزه های مازندران در کنار موقعیت های ممتاز همسایگی با دریا و جنگل جاذبه ای دیگری است که مسافران و گردشگران منطقه در همه ایام از آن دیدن می کنند تا بر دفترچه خاطرات سفر خود اضافه کنند.
موزه ها در حقیقت هزاران نوع و مدل از اشیاء، آثار و اسناد تاریخی را در دل خود جای داده اند که همگی باقی مانده از دوران های کهن هستند، این آثار گرانبها در فضایی به مراتب محدودتر نسبت به بناهای تاریخی در گستره یک منطقه قرار دارند و همین بیشتر مورد توجه گردشگران و تاریخ دوستان است.
موزه حامل فرهنگ گذشته و در گردشگری و توسعه فرهنگی نقش آفرینی بالایی دارد زیرا گردشگرانی هستند که تاریخ را از دریچه فرهنگ مورد توجه قرار می دهند و این گروه همان گردشگران فرهنگی نام دارند.
مازندران از ۹ موزه فرهنگی - تاریخی دولتی، ۶ موزه خصوصی و ۲ پایگاه فرهنگی و تاریخی برخودار است که هر ساله در آستانه نوروزی این موزه ها برای بازدید گردشگران و مسافران تاریخ دوست آماده ارایه خدمات است.
این موزه ها شامل، موزه تاریخی کلبادی ساری، موزه مردم شناسی آلاشت، موزه تاریخی گنجینه بابل، موزه شهدای بقعه میربزرگ، موزه تاریخ شهر آمل، موزه نیما یوشیج در شهرستان نور، موزه مردم شناسی برسه تنکابن، کاخ موزه رامسر، موزه مردم شناسی کندلوس و موزه مردم شناسی (موزه شمال) رامسر و ۲ سایت موزه در گوهرتپه و عباس آباد بهشهر است.
مجموعه موزه ای شهدای رامسر که به عروس شهرهای ایران شهرت دارد در این مجموعه تعداد هفت موزه تخصصی و ۲ موزه باز به گستره ای حدود ۱۲ هکتار وجود دارد و این موزه ها عاج، حمام، آوندها، مردم شناسی و تاریخی نام دارد و هرکدام از این موزه ها در نوع خود کم نظیر است به گونه ای که بنا به گفته برخی از مسوولان امر موزه عاج در خاورمیانه دارای یک نشان تاریخی است.
بنا به گفته برخی از کارشناسان، موزه ها، گذشته تاریخی، حماسه آباء و اجدادی، سرزمین نیاکان، زبان مادری، باورها و سنت های طایفه ای، مفاخر ملی، عصبیت های قومی، هنر و ادبیات موروثی هویت فرهنگی جامعه را تشکیل می دهد و این مجموعه های تاریخی هزاران نوع و مدل از اشیا، آثار و اسناد تاریخی را در دل خود جای داده اند که همگی باقی مانده از دوران های کهن هستند.
این کارشناسان معتقدند که موزه ها حامل فرهنگ گذشته و در گردشگری و توسعه فرهنگی نقش آفرینی بالایی دارد زیرا گردشگرانی هستند که تاریخ را از دریچه فرهنگ مورد توجه قرار می دهند و این گروه همان گردشگران فرهنگی هستند که میل و شوق فراوانی برای بازدید از موزه ها دارند تا آگاهی هایی لازم از گذشته تاریخی، حماسه آباء و اجدادی و سرزمین نیاکان خود بدست آورند.
زنده نگه داشتن و توجه به میراث فرهنگی مستلزم شناخت و شناساندن این میراث گرانقدر به اعضای جامعه، به خصوص نسل جوان و نوجوان کشور است. مرمت و نگهداری آثار فرهنگی به جا مانده از تمدن ها می تواند افزون بر تقویت هویت ملی و فرهنگی اعضای جامعه ضامن بقای فرهنگ ایرانی برای نسل های کنونی و آینده باشد. همچنین با سیاستگذاری و برنامه ریزی صحیح می توان شرایط جذب گردشگر داخلی و خارجی را فراهم کرد که عامل موثری در توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور است.
موزه نیما یوشیج
این موزه از آنجایی که به خانه نیما (علی اسفندیاری پدر شعر نوی فارسی) شهرت دارد عنوان یکی از جاذبه های تاریخی خطه غربی مازندران است که در خرداد ماه سال ۱۳۸۸ افتتاح شد، علی اسفندیاری شهره به نیما یوشیج در خانه ای به یادگار مانده از دوران قاجار در هفت کیلومتری بخش بلده نور زندگی می کرد و عمده مصالح این بنای تاریخی از خشت، گل و چوب همراه با گچ بری های چشم نواز است.
این بنای تاریخی آرامگاه این شاعر پرآوازه مازندرانی است که در سال ۱۳۷۳ به همت میراث فرهنگی مازندران خریداری شده و در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
همچنین فرهنگ سرا و موزه مردم شناسی کندلوساین موزه با زیربنای حدود ۴۰۰ متر مربع در در ۲ طبقه در روستای کندلوس بخش کجور نوشهر قرار دارد و قدمت برخی از آثار موجود در این موزه به دوران پیش از میلاد مسیح برمی گردد و این آثار و اشیاء شامل اسناد تاریخی، یافته ها، پوشاک، کتاب های خطی، ابزار آلات و تابلو های نقاشی است.
یکی از نفیس ترین و ارزشمندترین آثار در این موزه قرآن خطی و جام قوچ نشان است جامی که با نقش یک قوچ روی آن در این مجموعه تاریخی نگه داری می شود و قدمت آن مربوط به ۱۸۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است.
سکه های دوران اشکانی و ساسانی از دیگر اشیای موجود در این موزه است و هر گردشگری با ورود به این مجموعه ودیدن این اشیاء پی به هویت تاریخی بخش کجور روستای کندلوس می برد.
افزون بر این جاذبه های تاریخی در جوار این موزه امکانات رفاهی و مراکز خرید هم وجود دارد و اقلامی چون گیاهان دارویی، محصولات صنایع دستی و محلی این روستا عرضه می شوند و اغلب گردشگران و مسافران از این محصولات به عنوان سوغات خریداری می کنند.
برخی از کارشناسان و مورخان می گویند: کندلوس روستایی است که در گذشته گذرگاه رستم دستان شاهنامه فردوسی بوده است و مردم این روستا در مهمان نوازی شهره عام و خاص هستند از ماههای سرد سال است.
خانه های قدیمی با نمایی از چوب، سقف های چوبی، پنجره های کوچک زیبا، دیوارهای کاه گلی و کوچه های سنگ فرش شده، چشمه های آب معدنی و نهرهای جاری نمای روستای کندلوس را می سازند.
کار و پیشه اهالی این دهکده از گذشته های دور تهیه و تولید چوب و ذغال در زمستان و کشاورزی در تابستان بوده است و اکنون به دلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر کشاورزی به خیاطی و نجاری روی آورده اند. از صنایع دستی این دهکده می توان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف) بافتن جوراب، دستکش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره کرد.
موزه کشکسرا نوشهر
این موزه که به نام موزه تبریزی شهرت دارد در سال ۱۳۶۹ با مشارکت بخش خصوصی در کوشکسرا یکی از روستاهای بخش مرکزی نوشهر تاسیس شد و اشیای موجود در این مجموعه تاریخی روایتگر پوشش، آداب، سنن و ابزار آلات اقوام مختلف این مرز و بوم است.
انواع مجسمه یا تندیس های موجود با پوشش های مختلف در این موزه نشانگر فرهنگ بومی این سرزمین است و امروز بنا به گفته دهیار این روستا خیلی از مسافران و گردشگران برای بهره مندی از موهب های الهی این منطقه از جمله منطقه گردشگرپذیر خانیکان پیش از ورود به این منطقه یا هنگام بازگشت برای دیدن اشیای موجود از این مجموعه تاریخی مراجعه می کنند.
موزه دریایی نوشهر هم که به عنوان یکی از تخصصی ترین موزه های خطه شمال کشور به شمار می آید در ضلع غربی اسکله منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر واقع شده است و در یک فضای به گستره حدود ۱۰۰ متری، کشتی های قدیمی در قالب ماکت یا به عبارتی پیش ساز دیده می شود.
در بخش دیگری از این موزه تابلو هایی وجود دارد که تاریخچه تاسیس این بندر را روایت می کند و مهم ترین آثاری که خیلی از بازدید کنندگان را شگفت زده می کند کشتی بادبانی متعلق به قرن ۱۴ میلادی است.
تابلو های قدیمی حامل تصاویر مدیران گذشته و حاضر بندر در این موزه دیده می شود چرا که این بدر جزو قدیمی ترین بنادر مازندران است و تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۰۹ تا سال ۱۳۱۸ بر می گردد.
آن زمان این بندر با مشارکت شرکت های بورورکس (هلند) و آگرمن (بلژیک) ساخته شد و اولین محموله که در بندر تخلیه شد قطعات و ماشین آلات کارخانه ذوب آهن کرج بود که از روسیه با یک کشتی تجاری به ظرفیت هزار تن بارگیری شده بود.
تمامی این رویدادهای گذشته در این موزه وجود دارد و این موزه هم زمان با آغاز ستاد تسهیلات خدمات سفرهای نوروزی طی اطلاع رسانی که از سوی اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران واقع در منطقه ویژه اقتصادی نوشهر می شود به روی مسافران، گردشگران داخلی و خارجی باز است.
موزه خشکه داران تنکابن
در خشکه داران نشتارود تنکابن موزه طبیعی و تاریخی وجود دارد که در این مجموعه، انواع تاکسیدرمی از حیات وحش وجود دارد که در شمال ایران زیست می کردند به نمایش گذاشته شده است.
این موزه از دیرباز تاکنون مورد توجه و اقبال خیلی از محققان و پژوهشگران حوزه منابع طبیعی و محیط زیست بوده است به گونه ای که برای انجام کارهای تحقیقی از این موزه بهره می بردند.
موزه حیات وحش خشکه داران در سال ۱۳۶۲ در بخش غربی محور شمال بنا نهاده شده است و وسعت زمین آن به ۵۷۰ متر مربع می رسد و به صورت روز افزون بر تعداد انواع گونه های تاکسیدرمی شده این موزه افزوده می شود.
در موزه حیات وحش خشکه داران انواع متعددی از گونه ها به نمایش گذاشته شده است که در این میان می توان به حواصیل، اگرت، پلیکان و پستاندارانی نظیر خرس قهوه ای، گراز، گربه جنگلی اشاره کرد که به دو صورت کامل و نیم تنه نگهداری شده و مورد بازدید عموم مردم قرار می گیرد.
هدف از بنا نهادن این موزه، برانگیختن حس طبیعت دوستی در میان انواع قشرهای مردم و جذب گردشگر است و به منظور حفظ و نگهداری از این گونه های جانوری بی نظیر هر ساله سمپاشی توسط نگهداران موزه انجام می گیرد.
برای دستیابی به این موزه باید از محور نشتارود شهرستان عباس آباد خطه غربی مازندران پیمود.
به گزارش ایرنا، ۱۸ می، مصادف با ۲۸ اردیبهشت ماه از سوی ایکوم جهانی (شورای بین المللی موزه ها) به عنوان «روز جهانی موزه» نامگذاری شده است.
برچسب ها : گردشگری تنکابن موزه ملی ایران رونق تولید مازندران
- راوی گفت: بی اعتمادی، دلیل نگه داری 70 میلیارد دلار سرمایه مردم در خانه ها است
- راوی گفت: نمایندگان سهم کامل خوزستان از محل 3 درصد فروش نفت را مطالبه کنند
- راوی گفت: <گرد و خاک> نمایندگان در مجلس مقطعی نباشد تا به جایی برسد!
- راوی گفت: 18 نماینده استان و مدیریت بحران کشور تا کی می خواهند، به زیرخاک رفتن خوزستان بی تفاوت باشند؟
- به گزارش میدل ایست آی؛ انصار الله یمن در طول ۱۸ ماه جنگ چه چیزی کسب کرد؟
- طرح ساماندهی کارکنان دولت بهزودی تعیین تکلیف میشود/ قانون تبدیل وضعیت ایثارگری باید اجرا شود
- وزیر اقتصاد بعد از ۷ خرداد به مجلس معرفی میشود
- فینال جام حذفی انگلیس؛ کریستال پالاس ۱ - ۰ منچسترسیتی/ عقابها برای نخستین بار فاتح قدیمیترین مسابقات فوتبالی جهان شدند
- راوی گفت: بی اعتمادی، دلیل نگه داری 70 میلیارد دلار سرمایه مردم در خانه ها است
- راوی گفت: نمایندگان سهم کامل خوزستان از محل 3 درصد فروش نفت را مطالبه کنند
- راوی گفت: <گرد و خاک> نمایندگان در مجلس مقطعی نباشد تا به جایی برسد!
- راوی گفت: 18 نماینده استان و مدیریت بحران کشور تا کی می خواهند، به زیرخاک رفتن خوزستان بی تفاوت باشند؟